Co je na pesto potřeba?
- svazek medvědího česneku (asi 3 velké hrsti)
- 100–150 ml olivového oleje
- 100 g parmazánu nebo sýru Gran Moravia
- sůl
- pepř
- dle libosti vlašké ořechy, piniové ořechy, pistácie, slunečnicová semínka
Medvědí česnek propláchněte a přeberte. Listy i se stonky nahrubo nakrájejte a pomocí mixéru rozsekejte. Přidejte část oleje a sýra a dál mixujte.
Postupně přidávejte zbytek oleje a sýra, dokud pesto nezíská tu správnou konzistenci. Ochuťe solí a pepřem.
Pokud budete pesto používat hned, přimíchejte i hrst nasekaných ořechů nebo semínek. Chcete-li pesto skladovat delší dobu přidejte je až těsně před podáváním. Rozemleté ořechy i semínka mají tendenci rychle žluknout a pesto proto vydrží déle čerstvé bez nich.