I přesto, že je králičí maso u nás poslední dobou stále méně v oblibě, recept na pečeného králíka na česneku vám umožní připravit si opravdu chutné jídlo, takže vám ani nebude vadit, že je maso z králíka.
K přípravě pokrmu bude potřeba:
- 1 králík
- 100 g másla
- 100 g slaniny
- asi 6 stroužků česneku
- 1 celer
- 100 g petržele (kořen)
- 2 cibule
Postup přípravy se skládá z několika částí. Nejprve je potřeba si králíka připravit a naložit, pak přichází na řadu příprava zeleniny a nakonec to vše dáme péct.
Postup:
- Králíka odblaníme, omyjeme a osušíme, můžeme ho naporcovat. Maso prošpikujeme částí slaniny nakrájené na proužky.
- Potom do masa vetřeme česnek utřený se solí a králíka vložíme do pekáčku, přelijeme rozpuštěným máslem, přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.
- Zeleninu a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, do pekáče přidáme nakrájenou cibuli,zeleninu a zbylou slaninu, pekáč s králíkem vložíme do trouby a zprudka zapečeme.
- Potom snížíme teplotu na 180 stupňů, podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme pod poklicí doměkka.
- Během pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme vodou.
- Když je maso měkké a po píchnutí z něj nevytéká růžová šťáva, sejmeme poklici, dopečeme na barvu a pekáč vyjmeme z trouby.
- Maso necháme chvíli odležet, pak můžeme podávat.