Když jsem se rozhodoval o tom, jestli si koupím takové množství (100 kg) česneku, představoval jsem si celý průběh růžově a ideálně a vlastně jsem neměl moc reálné myšlení.
Můj výpočet a odhad zisku byl opravdu jednoduchý, vynásobil jsem počet kg průměrným výnosem (z 1 kg zhruba 6 kg) a vynásobil to cenou, za jakou bych to chtěl prodat.
Nepočítal jsem tak s tím, že během roku nastanou nějaké ztráty anebo že výnos nebude tak ideální. Od tohoto okamžiku už se na to ale začínám dívat trochu realističtěji, nevypadá to ale nijak černě.
- První faktor, který jsem už teď pocítil je kvalita sadby. Část stroužků, kterou jsem sázel nebyla úplně ve 100% stavu. Jednak to bylo způsobeno tím, že někdy byl prostě česnek špatný a některé stroužky se tak nedali použít. Další část stroužků se také zkazila po té, co jsem česnek mořil v Sulce a pak mi na něj trochu napršelo.
Testoval jsem, které stroužky jsou odolné a ty se tak ještě před sadbou zkazily. Možná to testování nebylo tak úplně umýslné. Naštěstí jsou ztráty z toho minimální, řekl bych že všechen zkažený česnek měl cca 4 kg a to bude asi opravdu horní hranice. - Druhý faktor je klíčivost. Stejně tak jako u jiných rostlin ani u česneku není stoprocentní. Dnes jsem byl kontrolovat moje lány a viděl jsem, že ne všechny česneky vyrostli. Naštěstí to vůbec nevypadá špatně a když to střelím hodně zhruba, řekl bych že tak 85 % sadby už je venku. Sice se tak výnos o něco sníží, ale ty česneky, které nevyrostli aspoň uvolnili místo těm silnějším, pro které zůstane víc živin.
- Třetím faktorem jsou zloději a to je faktor, který mi může můj výnos ovlivnit nejvíce. Když vyřeším zabezpečení, tak budu mít asi tu nejobtížnější část (prodeje se nebojím) vyřešenou. Zatím jsem ještě nepřišel na konkrétní řešení. Na to je ovšem čas a tak se radši věnuju jiným prioritám.
Pokud máte s pěstováním česneku i vy osobní zkušenost a myslíte, že zde nějaký faktor chybí, podělte se o něj v komentářích!
No jsem docela zvědavý jak tohle všechno dopadne když jsme cca před dvěma lety sadili česnek doma tak přišlo takové sucho že jsme museli skoro každý den zalévat a nakonec sme defakto sklidili to co zasadili 😀
A pokud to chceš prodávat jako český česnek neměla by to byt i česká odrůda?
Taky jsem na to zvědavý. S vodou to letos vypadá zatím dobře, je jí dokonce víc než je potřeba. Snad to tak nějak vydrží.
Já bych to chtěl prodávat jako česnek z Česka. Je to sice trochu matoucí, ale mě jde o to, aby zákazník věděl, že česnek pochází od nás a byl pěstovaný ekologicky (bez postřiků, žádné plýtvání obalovými materiály,…). Při prodeji se na to ještě zaměřím, ale určitě to nechci dělat tak jako plno konkurence – kdy prodávají zahraniční česnek jako český a kvůli nedostatku kontrol jim to prochází.
Jen pozor na slovo BIO, ten Tvůj bio není. Pro získání BIO jsou docela tvrdé podmínky a trvá to dost dlouho. Nezáleží, že to nehnojíš chemicky, ale co to moření, co ta půda před výsadbou. Okolní pole můžou ošetřovat, atd, atd.
Pokud nechceš lhát, tak to máš spíše „vlastní výsadbu“,
„domácí pěstování“. Nebo tak.
Kdyby bylo pěstování BIO jednoduché, dělají to všichni, je to dobrá značka.
Každopádně i bez papírů to budeš mít daleko kvalitnější než „vyrobeno pro EU – China“ 🙂
Držím palce.
Aj napier tým rôznym stratam by si mal byť stále ziskoví, pravdaže ak ti to počasie dopraje 🙂