Dříve byl snad v každé vesnici alespoň na jednom políčku, dnes jej pěstuje jen hrstka zejména moravských pěstitelů a dováží se nízkorozpočtový (tomu odpovídá i kvalita) ze Španělska nebo Číny.
Ročně se takhle doveze až čtyři tisíce tun česneku, v přepočtu pouze desetinu tohoto objemu pak tvoří současná česká a moravská produkce soukromých pěstitelů.
Používá se k přípravě králičího nebo vepřového masa, polévek, omáček, pomazánek, vlastně čehokoliv. Neuběhne týden, abychom neměli v kuchyni česnek.
A nejen, že jeho peprná chuť osvěžuje mnohdy fádní pokrmy, on je ještě opravdu hodně zdravý. A není to klišé, jako u špenátu – který byl dlouhá léta propagován jako zázrak plný železa a pak se odhalil slavný omyl s desetinou čárkou ve výpočtech.
Česnek se skládá ze dvou třetin z vody, asi pět procent je pak cukr. Silice, které zajišťují patřičnou pálivou chuť (konkrétně se jí říká alicin), jsou obsaženy jen mikroskopicky, stejně jak tuk. Jaké jsou alicin účinky? Vláknina, vitamíny A, B, C a D, jód, řada antioxidantů a ještě mnohem více.
Není divu, že se označoval v lidovém léčitelství skoro jako všelék a prakticky v celé Asii se s ním kurýrují nemocní už po několik tisíciletí.
Účinné látky v naprosté většině navíc nezničí žádná tepelná úprava, takže tu máme velkou výhodu třeba oproti některým druhům ovoce.
Jedním z účinků česneku je boj proti veškerým parazitům. Kvasinky, plísně, houby, bakterie, viry, se vším zaplevelením našeho organismu se dokáže porvat – a ne nadarmo je významnou součástí synteticky vyrobených léčiv (třeba takový zásyp nebo gel proti mykóze).
Česnek příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, upraví krevní tlak i cholesterol a pomůže rovněž od častých křečí. Pokud trpíte meteorismem, nevídaně často říháte či Vás trápí parodontóza, česnek může těmto potížím za krátkou dobu opravdu ulevit.
Co zmínit dále? Česnek léčivé účinky je vítaným pomocníkem v boji proti klasickým zimním chorobám, angíně, chřipce, horečce (i protože jeho štiplavost podporuje pocení), kašli nebo třeba viróze, působí jako prevence trombózy a varixů (křečových žil). Vnější užívání je zase dobrým likvidátorem oparů nebo bradavic.
Stačí rozmačkat stroužek, přiložit na postižené místo a nechat pár hodin působit.
A pozor – to ještě není vše – podle nejnovějších vědeckých výzkumů pomáhá česnek i v prevenci proti rakovině. Využít ho lze i při celkové jarní detoxikaci organismu.
A pár rad na závěr – česnek je třeba skladovat odděleně od dalších potravin. A nejlepší je konzumovat ho syrový, pro léčebné účely klidně chroupat celý stroužek.
Otrávit se jím nemůžete, tedy lépe řečeno předávkovat – při požití většího množství česneku, než je obecně doporučená a uznávaná míra, budete jen trochu slzet nebo kýchat, což je ale zcela přirozená reakce organismu. Po konzumaci česneku také vzniká specifický zápach z úst, ale ten přebijeme petrželí, mlékem nebo kávou.
silně přehnané a dlouhodobé užívání většího než pro ochucení může zpúsobit překvapiví potíže nejen zažívac ale i vylučovací